Loreto Aprutino

Op de heuvels ten noorden van de rivier de Tavo verrijst de stad Loreto Aprutino. Deze stad werd gesticht door benedictijnse monniken rond het jaar 1000 en werd gebouwd rond het kasteel en de abdij,

Er is een schitterend bewaard gebleven historisch centrum met palazzi, musea en beroemde kerken.

Er zijn meerdere leuke barretjes, en goede tot zeer goede restaurants in het centrum en de omgeving.

De stad is prachtig gelegen op een heuvel omringd door de vele olijf- en wijngaarden.

Stad van de Olio d’olive / Olijfolie

Loreto Aprutino is beroemd vanwege haar fantastische prijswinnende olijfolie. In het Musee dell’Olio zie je hoe de olie wordt gemaakt. In oktober tot eind van het jaar is het hele dorp en haar omgeving bezig met de olijvenoogst, het dag- en nacht persen van de olijven tot hoge kwaliteit olie.

Wijnen uit Loreto Aprutino

Er worden goede tot fantastische wijnen gemaakt in Loreto Aprutino.

De heerlijk koele witte wijn Trebbiano d’Abruzzo, de rosato Cerasuolo d’Abruzzo, lijkt op rosé en de vele malen geroemde rode wijn Montepulciano d’Abruzzo.

Valentini, het beste, nationaal en internationaal zeer geroemde, meest exclusieve wijnhuis heeft al vele prijzen gewonnen. waaronder meerdere malen de Wijnoscar

Er zijn veel meer goede wijnmakers in Loreto Aprutino. Ik noem er nog een paar Galazzo en Talamonti.

Wijnoscar prijswinnende Valentini uit 2022

Het grote feest van San Zopito

Met Pinksteren wordt het San Zopito feest uitbundig gevierd. Er komen mensen uit de nabije en de verre omgeving om het feest mee te vieren. Het feest wordt opgeleukt met veel kermisachtige attracties, muziek, dans en wijn. Op zondagmorgen is de optocht en een grote witte os en een jong meisje in witte jurk op zijn rug gaat dan meerdere malen door de knieën uit respect voor de dorpsheilige San Zopito.

Het beroemde Castello Chiola

Hiernaast en hieronder foto’s van het prachtige Castello Chiola. Het Castello domineert de skyline van Loreto Aprutino. Van verre is Loreto Aprutino goed herkenbaar samen met de Chiesa di San Pietro Apostolo, het is de parochiekerk, gelegen in een dominante positie boven het dorp.

Castello Chiola
Castello Chiola
Castello Chiola
Chiesa di San Pietro Apostolo
Chiesa di San Pietro Apostolo
Castello Chiola