De voorbereiding

Het kopen van een huis in het buitenland is een grote stap. De lokale regels en gewoonten zijn immers anders dan thuis. Het is dan ook zaak je goed voor te bereiden. Hieronder geven wij u hierbij alvast wat nuttige infomatie:

Hoe werkt een Italiaanse makelaar?

Als u een huis zoekt komt u al gauw terecht bij een makelaar. De Italiaanse makelaars werken op een andere manier dan u gewend bent. Makelaar is in Italië, anders dan in Nederland, een beschermd beroep. U bent alleen courtage verschuldigd aan een bevoegde makelaar. Italiaanse makelaars bemiddelen in de verkoop en verhuur van onroerend goed en bedrijfsovernames. Hou er rekening mee dat veel Italiaanse bureaus geen bevoegd makelaar zijn. Vraag altijd naar het inschrijvingsnummer van de bemiddelaar of makelaar (tesserino di agente di affari in mediazione) met wie u in zee gaat.

Hoe kom ik aan informatie over het onroerend goed?

Het is normaal dat u meer gegevens wilt over het huis waar u in geïnteresseerd bent. Eigenaars zijn echter terughoudend in het verstrekken van meer informatie zolang er nog geen serieus bod is uitgebracht. Voor de huizen op deze website geven wij u de benodigde informatie, zoals bijvoorbeeld het uittreksel uit het kadaster, plattegronden, die aangeven waar de grenzen liggen en andere zaken, zoals bijvoorbeeld de oude akte van herkomst of bestemmingsplannen.

Is mijn favoriete huis wel solide?

De juiste deskundige geeft u het antwoord op deze vraag. Als u besluit om een huis te kopen wat geheel of gedeeltelijk verbouwd of gerestaureerd moet worden, dan kunnen we op uw verzoek een mondeling of schriftelijk rapport laten maken over de structurele toestand van een pand. Wij helpen en adviseren u bij het inschakelen van een expert. Veelal kan deze meteen een grove schatting maken van de kosten van de verbouwing of restauratie. Wij beschikken over een betrouwbaar netwerk van deskundigen als architecten, ingenieurs, geologen en aannemers. Zij hebben jarenlange ervaring met het restaureren van gebouwen. U ontvangt vooraf een kostenopgave al naar gelang uw wensen.

Tip bij het restaureren van een huis

IVA (BTW) in Italië is 22%, met gereduceerde tarieven van 4% en 10% voor de bouw of verbouwing van een eerste huis. U kunt 36% van de restauratiekosten van uw inkomstenbelasting aftrekken, verspreid over 10 jaar tijd. Deze regels veranderen constant dus raadpleeg een commercialista (accountant).

Wat houdt ‘kosten koper’ in?

Bij de koop van een huis in Italië moet u naast de aankoopprijs rekening houden met zo’n 15% extra kosten, voor de notaris, belastingen, makelaar en officiële tolk, en meer als u eventueel ook andere experts inhuurt (geometra, accountant, jurist etc).

Wat is het honorarium van een makelaar?

De bevoegde makelaar berekent een wettelijke courtage van 3%.

Wat is het honorarium van een notaris?

De kosten bedragen meestal ongeveer 2-3% van de koopprijs die wordt beschreven in de akte. De kosten per notaris verschillen en ook kan er een minimum bedrag worden gehanteerd. De koper betaalt en kiest de notaris.

Wat zijn de kosten voor een technisch bouwrapport?

De kosten voor een eenvoudig (mondeling) rapport van de status van het onroerend goed zijn vanaf € 200,-. Vooraf wordt een kostenopgave gedaan.

Hoeveel is de overdrachtsbelasting?

Het belastingsysteem is in Italië nogal complex en voortdurend aan veranderingen onderhevig. Als je besluit om in Italië te gaan wonen, residentie te nemen, dan geniet je grote voordelen t.o.v. een tweede huis of vakantiewoning. Dit geldt voor de overdrachtsbelasting, voor de onroerend goed belasting en ook bij een verbouwing van het huis.

Overdrachtsbelasting voor een vakantiehuis of tweede woning: 10% imposta di registro of 11% btw als u van een bedrijf koopt.

De overdrachtsbelasting van grond is: 18% of 20% btw als u van een bedrijf koopt.

Voor de eerste woning, waar u daadwerkelijk woont, geldt een gereduceerd tarief van: 2% of 4% btw als u van een bedrijf koopt.

In het laatste geval moet u binnen 18 maanden uw residentie hebben in de gemeente waar u gaat wonen, anders moet u de resterende 7% plus rente plus een boete betalen.

Er is nog een voorwaarde. Als u binnen 5 jaar uw huis wilt verkopen, dan kan dat alleen als u een andere eerste woning koopt, anders moet de resterende 7% alsnog worden terugbetaald.

N.B. Het belastingbedrag wordt berekend over de kadasterwaarde (zie uitleg) genoemd in de finale akte, wat veelal een andere prijs is dan de prijs waarvoor u het onroerend goed heeft gekocht.

Heb ik iets speciaals nodig voor ik een huis kan kopen?

Ja, wie onroerend goed koopt in Italië heeft een Codice Fiscale en een Italiaanse bankrekening nodig.

Hoe kom ik aan een Italiaans fiscaal nummer (Codice Fiscale)?

Wij helpen u bij het aanvragen van de ficale code bij de lokale belastingdienst. Het codice fiscale wordt u overigens te pas en te onpas gevraagd. Bijvoorbeeld bij de aansluiting van gas, water en elektra, bij het openen van een bankrekening, maar ook bij het kopen van een prepaid kaart voor uw mobiele telefoon etc.

Hoe open ik een Italiaanse bankrekening (Conto Corrente)?

Het is praktisch om een Italiaanse bankrekening te openen. U kunt daar uw aanbetaling op storten voor de voorlopige en definitieve koopakte. Sinds een paar jaar is het ook mogelijk om deze betalingen te doen op de zogenaamde ‘derden’ rekening van de notaris. Veel regelmatig terugkerende Italiaanse rekeningen kunnen automatisch via deze bankrekening betaald worden. En niet onbelangrijk de Italiaanse belastingen worden via het speciale formulier F24 betaald van uw Italiaanse bankrekening. Wij helpen u met het openen van een bankrekening.

Kan ik een hypotheek krijgen op een Italiaans huis?

Ja, het is mogelijk om een hypotheek te krijgen voor de aankoop van een 2de huis in Italië. Een tophypotheek niet mogelijk, maar een gedeelte financieren is goed te doen. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Het huis moet bijvoorbeeld bewoonbaar zijn, d.w.z. voorzien van een keuken, verwarming en een badkamer.