Cultuur en tradities

Abruzzo heeft heel veel prachtige, kleine en grote, middeleeuwse dorpen en plaatsen waar het lijkt of de tijd stil heeft gestaan. In nog veel van die dorpen, zoals bijvoorbeeld Scanno, dragen de vrouwen nog vol trots hun traditionele klederdracht. Vooral ’s zomers zijn er vele kleurrijke festivals. Ieder gehucht of dorp heeft zijn eigen feest om zijn beschermheilige te eren. En deze folkloristische feesten zijn de moeite waard om te bezoeken. De kalender van Abruzzo staat er vol mee.

Historische of religieuze herdenkingen worden opgeluisterd met theater voorstellingen, muziek en dans, blijspelen en kermisachtige attracties. Hele buurten worden versierd, de pleinen, de parken, de kerk of het gewoon het hele dorp.

We noemen een paar voorbeelden.

Allereerst de beroemde slangenprocessie in Cocullo (deze vind plaats in mei) en als tweede het San Zopito festival (de processie van de witte os) in Loreto Aprutino (altijd met Pinksteren). Verder zijn er veel festivals om het lokale eten te eren, van kersen en watermeloenen tot bonen en nieuwe wijn.